Utolsó üzenetek

Ambrózy László
dec 11. 19:20:24
Kedves Nagylókiak! Édesanyám 100 éve a mai napon született Nagylókon.Mivel még soha nem jártam ott,ebből az alkalomból tegnap meglátogattam ...
Takács Gabriella
aug 29. 15:51:53
Tisztelt Fűrész Úr! Tudja, csak gratulálni szeretnék Önnek! Sikerült kiszúrnia azt a problémát, ami talán a legkisebb jelentőséggel bír ...
Bakonyi Erzsébet
Júl 24. 16:53:08
Kedves Érdeklődők! Sajnos az korai Nagylókról eddig nem találtam olyan oldalt, mint Hantosról. De aki megtekinti az ide másolt web oldal el ...
Vendégkönyv

Vendégkönyv


Üzenetek

 1. Ambrózy László

  Kedves Nagylókiak! Édesanyám 100 éve a mai napon született Nagylókon.Mivel még soha nem jártam ott,ebből az alkalomból tegnap meglátogattam a falujukat.Szép,csendes,barátságos falut láttam.Mindnyájukat szeretettel üdvözlöm.A vendégkönyvben előttem összevitatkozó két tanárembernek írok egy friss történetet.Nagyapám az 1910-es években a Nagyhantosi gróf Sennyey nagybirtokosnál volt alkalmazott,ö volt az uradalmi gépész és a gróf sofőrje.Hazafelé Nagylókról megálltam Hantoson,hátha találok még valami nyomot az uradalomból.Örömömre megtaláltam a kastélyt,sőt a kastély mögötti kertben egy szép márványlapot,amin megemlékeznek a kastély építőjéről és a későbbi lakóiról tulajdonosairól.Igaz,hogy gondozatlan,koszos és szinte olvashatatlan,de jó hogy van.Nagyapámat az 1919-es Tanácsköztársaság alatt több nagyhantosi társával a vörösök elvitték Fehérvárra a börtönbe.Hogy miért és ott mit csináltak velük azt nem tudom,mert a nagyapám a Rákosi diktatúra alatt betegségben meghalt,és abban az időben erről a dologról jobb volt nem beszélni,főleg előttem aki még gyerek volt.De el tudom képzelni,az akkori kommunista etikett szerint valamilyen ürüggyel naponta legalább egyszer el kellett őket verni.Na,a lényeg az,hogy a márványtáblától pár méterre,a kastély volt kertjében,a kastély hátsó falán mit látok?Tanácsköztársaság tér!!A kastély volt kertje!Ma 2017-ben!Ha az Öreg ezt látná,ott helyben biztos tökönszúrná magát,de sajnos már csak a sírjában foroghat.Mindenkinek minden jót kívánok.

 2. Takács Gabriella

  Tisztelt Fűrész Úr!
  Tudja, csak gratulálni szeretnék Önnek! Sikerült kiszúrnia azt a problémát, ami talán a legkisebb jelentőséggel bír a falu és az idelátogatók életében! Ugyanakkor sajnálom is Önt, ugyanis nagyon nehéz lehet úgy élni, hogy ne vegye észre a pozitív változásokat. Természetesen sokkal könnyebb ócsárolni valakit, valakinek a munkáját, akit saját bevallása szerint nem is ismer, egy kisebb hiba miatt, mint elismerni, ha valamit jól csinál.
  Tudja, én a hetet Budapesten töltöm, csak a hétvégéimet és szabadságom nagy részét tudom a faluban tölteni a nagyszüleimtől örökölt házban, kertben, de a pozitív változásokat észrevenni, még nagyvárosi szemmel is! Sőt, büszkén mondhatom, hogy nagyon sok barátom, kollégám egy-egy (vagy több) alkalommal történt látogatása után elismerően szólt a nálunk látottakról! Szintúgy németországi barátaink, akik régóta visszatérő vendégeink évente egy-két alkalommal. Ők mind meglátták, hogy az elmúlt időszakban mi minden került megépítésre, fejlesztésre a településen lakók érdekében. Miután Ön ezeket biztosan nem vette észre, ha megengedi felsorolnék néhányat:
  Miután a településen élők nagy része vékony pénztárcával rendelkezik, mindig fontos szempont volt a költséghatékonyság, költségtakarékosság. Ezt a célt szolgálta a biológiai szennyvíztisztító Hantos településsel közösen a két falu határában kialakítva, ilyen fejlesztés az energiatakarékos közvilágítás kialakítása, az önkormányzati intézmények energiaellátásának szempontjából nagyon fontos napelemek/kollektorok elhelyezése a falu több pontján.
  A falu közösségi életének élénkítését, a közösség még erősebbé tételét, a lakók kellemesebb kikapcsolódását szolgálta a játszótér felújítása, új közpark építése, a Tavi palota kialakítása, a közösségi ház felújítása, a falu főutcáján a járdák felújítása, több utcában fasorok ültetése, a közterületek szépítése, a különböző közösségi programok megszervezése (pl. falu napok, Iringó túra, szilvalekvár főzés és még sorolhatnám).
  A munkanélküliség problémájának megoldására a közmunkaprogram keretében próbáltak értékteremtő munkát találni azoknak, akik sajnos nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában: a polgármesteri hivatal udvarán térkő gyártásába fogtak, illetve az önkormányzati földterületeken (szabad földön és fóliasátorban is) pedig kertészeti termesztésbe kezdtek, ami az iskolai konyhának is jót tesz, illetve a falubeliek is biztos forrásból juthatnak hozzá alapvető élelmiszerekhez. Ehhez kapcsolódóan tavaly megépült a szárítóüzem is, ami szintén hasznos beruházás lesz, ha a próbaüzem után teljesen beindul.
  És biztosan van még olyan fejlesztés amiről én nem is tudok, a felsoroltak mind olyanok ami észrevehető, illetve a falubeliek életében igen fontos dolgok.
  Még egy apróság a térképes problémájához: amennyiben idegenként érkezik valaki a faluba és keres valakit, tőlem is hiába kérdezi az utcanevet amit keres, a legtöbb esetben akkor tudok én is és a legtöbb falubeli segíteni, ha azt mondja meg, hogy kit keres! Ugyanis ez egy kis közösség, itt mindenki ismer mindenkit és az a legjobb dolog a világon, hogy ha valamiért nem érkezem meg a szokott időben már hiányolnak!
  Kérem, mielőtt bírálna valakit, próbáljon gondolkodni! Lehet segítőszándékkal jelezni a hiányosságokat, de ezt ne sértő, felsőbbrendű, kioktató módon tegye!
  Minden jót kívánok Önnek!

 3. Bakonyi Erzsébet

  Kedves Érdeklődők!
  Sajnos az korai Nagylókról eddig nem találtam olyan oldalt, mint Hantosról.
  De aki megtekinti az ide másolt web oldal elérhetőségét; azon belül még több értékes információhoz juthat a régebbi Nagylók és a környező települések életéből, úgymint család, ismerős, események…….
  Számomra megható volt minden egyes információ elolvasása. Gyermekkoromban a szüleim, nagyszüleim, szomszédok, ismerősöktől hallott események, rokonok, ismerősök nevei, és akiket még láthattam (pl.: Csaja Ivánka tanítónő, Léhner -, Bátor család…), itt ismét fel elevenedtek, láthattam képet róluk.
  Tudom ajánlani mindazoknak, akik szeretnének egy kis bepillantást nyerni az előző generációk mindennapjaiba.
  (Összefoglaló és napló idézetek 1773-1949. közötti időszakról).
  Bárcsak lenne olyan személy, aki felvállalva tovább viszi ezt a hagyományt, lejegyezve az utánunk jövő generációnak a község fontosabb eseményeit, történéseit, kiemelkedő emberek munkásságát! 🙂 Köszönöm.

  Anyakönyvek | Adalékok Hantos község történetéhez
  hantos.ementor.hu
  Az anyakönyvezés története: A rendszeres anyakönyvezést 1563-ban a tridenti zsinaton rendelte el IV. Pius pápa. Hazánkban a római katolikus egyházban az …

  http://hantos.ementor.hu/?q=node/46
  http://hantos.ementor.hu/?q=node/45
  http://hantos.ementor.hu/?q=node/44
  http://hantos.ementor.hu/?q=node/66
  http://hantos.ementor.hu/?q=node/65

  Historia domus | Adalékok Hantos község történetéhez
  http://hantos.ementor.hu/?q=node/44
  Az egyes anyakönyvek, számadási naplók, protocollumok[2] s a Canonica … Zichy Kishantos, Fiáth Kishantos, Nagylók, Józsefmajor, Kislók, Annamajor, …… szent József napja gyászba borította a nagyhantosi római katolikus egyházat, mert e …

 4. P. Richard

  Nagy mulattság olvasni ilyen értelmiségi beszélgetést. Látom valakinek ez a legfontosabb. Persze hogy a tanárok minősíthetetlen magatartásról tesznek tanulságot, így mutatva példát a cseperedő generációnak, az mellékes. Szóljon hát a vita az utcanevekről….

 5. Egy volt lakó

  Fűrész úr! Maga kicsit depressziósnak tűnik. Ha valami konfliktusa volt anno Toth úrral az a múlt! Minden bizonnyal ő jobban csinált,csinál valamit! Ő fel tud mutatni valamit és tett le nem keveset az asztalra, míg maga a klaviatúra mögött szájkaratézik,kötekedik. Ne legyen irigy mivel maga nem tudja munkásságát Toth úrnak! Ha csak a hibát keresi kicsiny falunkban maga már régen rossz érzésű ember! Mindenben a jót kell látni! De tudja mit?! Foglalkozzon a saját nyomorúságos életével! Higyje el mi nem fogunk vele foglalkozni! További szép vegetálást kívánok!

 6. Fűrész István

  Tisztelt Polgármester Úr! Örömmel tapasztalom, hogy mást is zavartak a nagylóki közterületi elnevezések. 2016-ban ezek szerint történt valami,vélhetően halottak napja és szilveszter között. Ám halottak napján a faluban járva én, sőt még a fényképezőgépem is bizony régi táblákat láttunk, még jól láthatóan a rendszerváltás után faragott oszlopot is a település Szilfamajor nevű részén, három “régi” utcanévvel. Hogy mennyi a Google átfutási ideje az kérdés, de remélem nem annyi, mint a rendszerváltás óta eltelt emberöltőnyi idő. Mert, ha annyi idő alatt reagálnak, mint a nagylóki önkormányzat tette, akkor bizony negyed évszázadot kell még várni arra, hogy a világ is értesüljön arról, hogy Nagylók is jogkövető önkormányzattal rendelkezik. Természetesen láttam a szabályozási tervet is, de a tervet tervnek kell tekinteni, nem ténynek. A tények a fényképeken láthatók, a gép által rögzített dátumok is. Sajnálom, hogy a humor indulatokat vált ki. De ha a kérdést Ön is költőinek minősíti, akkor azt igazolja, hogy annak nincs címzettje. Nem logikus tehát visszautasítani. Remélem a legközelebbi látogatásomkor már valóban nem találok egyetlen “régi” utcanevet sem. Válaszában ezt kéri: Idézem: “Szeretném kérni a segítségét, hogy mutasson rá hol található a honlapon Nagylóknak az a térképe, amelyiken a régi utcanevek fellelhetőek.” (Elektronikusan átmásolt idézet.)Ezek szerint Ön nem ismeri eléggé a település honlapját. A kérdése hasonlatos ahhoz, mint amikor a tanár megkérdezi a diákot, hogy a tankönyv melyik fejezetében olvasta a diák azt, amit idézett. Egyébként a honlap jobb felső részében található Google térkép, és csak nagyítás kérdése, hogy a térkép rendeltetésszerűen használható legyen. A lap kínálja a nagyítást, hiszen részletek csak így láthatók, utcák csak így kereshetők. Ezt lehet, hogy megint kifogással illeti, de Ön kérdezett olyat, ami nagyon meglepő. Az Ön munkásságát nem ismerem, de azon a tényen sajnos nincs mit vitatkozni, hogy Nagylók neve az informatika áldásainak köszönhetően még mindig összekapcsolódik nem kívánatos elnevezésekkel. Ha időben történik intézkedés, legalább az Ön polgármesteri munkájának kezdetén, nem kerül sor erre a levélváltásra sem. Üdvözlettel: Fűrész István

 7. Tóth József

  Tisztelt Fűrész István! Olvasva a vendégkönyvben megfogalmazott bejegyzéseit, szeretném hálás köszönetemet kifejezni azért, hogy foglalkozik Nagylókkal, a község honlapjával, illetve ellátja hasznos, igényes és értékes információkkal az érdeklődőket. Engedje meg, hogy bizonyos információt én is megosszak Mindenkivel, de legfőképpen Önnel. 2013 tavaszán Nagylók Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – figyelembe véve a magasabb szintű jogszabályt – döntött azon utcanevek megváltoztatásáról, amelyek köthetők a XX. századi önkényuralmi rendszerhez. Ennek megfelelően Nagylókon 10 utca neve került megváltoztatásra, amiről már 2014 derekán részletesen tájékoztattam Önt. Az ezzel kapcsolatos adminisztrációs teendők elkezdődtek és folyamatosan hajtotta végre a Közös Önkormányzati Hivatal. Majd 2016-ban lecserélésre kerültek a régi utcanévtáblák is. A közelmúltban az illetékes kormányhivatal felszólította az önkormányzatot, hogy tegyen eleget a törvényi előírásnak, vagyis csináljon valamit a Google térképrészlettel a honlapon, mivel valaki bejelentést tett, hogy Nagylók honlapján még mindig olyan térkép található, amely a régi utcaneveket tartalmazza. Gyakorlatilag a két kifogás hasonló. Esetleg azonos? Mivel a Google felé bejelentett változás ellenére sem módosították Nagylókon az érintett utcák nevét, ezért a térkép elérhetősége törlésre került a honlapról. Ezzel szemben megtalálható a honlapon a település szabályozási tervének 2015-ben módosított változata, amelyen feltűntetésre került a módosítás. Mindössze ennyi intézkedést tettünk a nagylóki régi utcanevek eltüntetése érdekében. Ennek ellenére, amennyiben bárhol fellelhető még a régi nevek bármelyike, természetesen korrigáljuk. Szeretném kérni a segítségét, hogy mutasson rá hol található a honlapon Nagylóknak az a térképe, amelyiken a régi utcanevek fellelhetőek. Segítségét előre is köszönöm. A fent leírtak alapján úgy gondolom, hogy megpróbáltunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a nevezett jogszabály által előírt kötelességünknek eleget tegyünk. Továbbra is nyitottak vagyunk megfogadni az építő jellegű észrevételeit, azonban az olyan rosszindulatú, gúnyos „gyevi bíró” kategóriájú költői kérdéseit a magam nevében úgy, mint polgármester, de úgy meg főleg, mint középiskolai tanár kategorikusan visszautasítom. Elgondolkoztató számomra, hogy egy nyugalmazott tanár, hogy írhat le ilyeneket egy olyan emberről, akinek sem a munkáját, sem pedig a személyét nem ismeri. Tisztelettel: Tóth József polgármester (középiskolai tanár)

 8. Fűrész István

  Mindenkinek! Nem tudom mikor néz bele valaki legközelebb ebbe a vendégkönyvbe, de kérem nézzen rá a település térképére is. Azután gondolkodjon el azon, hogy lehet, hogy 27 évvel a rendszerváltás után még mindig tucatnyi utca viseli olyan személy vagy jelkép nevét, aki, ami nem megengedett. Az önkormányzatokról szóló törvény 14.§ (2) mintha Nagylókon nem lenne érvényes. Vagy gyevi bíró kiváltságát valaki kiterjesztette a nagylóki polgármesterre? Talán ő maga?

 9. Fűrész István

  Kedves Prága Ildikó! Bocsásson meg, úgy látszik ez a billentyűzet kicsinek bizonyult az általam megszokotthoz képest, ezért a néhány elütés. Nagyon bosszantók, de szerencsére nem értelemzavarók. Remélem elnézi nekem, és elnézik akik még olvassák a vendégkönyvet. Ígéretemet tartva üdvözlöm. Fűrész István

 10. Fűrész István

  Kedves Prága Ildikó! Ma véletlen bukkantam 2013.01.08 17:29:29 keltezésű kérésére. Úgy látom senki sem reagált rá. Nagylókra bizony van adat 1580. és az első világháború közötti időszakra is. Ezek ugyan nem töltenek meg levéltári métereket,de bőven elég a folyamatossághoz. Mint volt nagylóki nagyon sajnálom, hogy ezek az információk hiányoznak a honlapról. Az ott olvasható ismertetés nagyon igénytelen. Ez a hely kicsinek látszik pótolni a hiányokat, de ír nekem, elküldöm az elektronikus forrásokat. A Rákóczi szabadságharc után Szekeres István kuruc brigadérosnak volt itt birtoka, de vannak adatok a József kori népösszeírásból is, katonai leírások is, és így tovább. A 19. századból pedig még több a dokumentum. Az első írásos említés ideje a honlapon legalább pontos, ellenben a község közepén álló ismertetőtáblán évszázadnyinál nagyobb a tévedés, amit az elmúlt nyáron láttam. Lehet, hogy mindez rejtélyes módon összefügg azzal, hogy település vezetői 1949-benajúlius 4-i közgyűlésen még a Nagylók névtől is meg akartak szabadulni. Személyi összefüggés nyilván nem igazolható, de úgy tűnik szellemek nem csak skót és angol kastélyokban kísértenek. Ha tehát többet szeretne tudni, kérem írjon az ifuresz@datatrans.hu e-mail címre. Üdvözli Fűrész István nyugalmazott középiskolai tanár

 11. Hercsel Mónika

  Kedves Nagylókiak! Régen én is nagylóki voltam, annak persze már 20 éve de nagymamám 60 évet élt le a faluban, biztos sokan ismerték.Sajnos néhány hete meghalt, a temetése szombaton 13 órakor lesz.Szeretett nagymamám Hercsel Ferencné, Tuzok Etelka volt.Isten nyugosztalja.

 12. Kis Pista István

  Üdv! Háziorvost kerestek? Hát ki az az ütődött, aki oda menne?

 13. Pető István

  Szép Napot! Az idei nyár végén megrendezésre került történelmi napok keretében, lehetősége nyílott pár helyi fiatalnak ügyességéről, tehetségéről megbizonyosodnunk. A fent említett lovasbemutató rövid filmjei megtekinthetőek a következő linkeken! https://www.youtube.com/watch?v=Y7kNDKnaq_8 https://www.youtube.com/watch?v=elVaV-JLd1I https://www.youtube.com/watch?v=RpDhMr2bX_E https://www.youtube.com/watch?v=Ubj5zTZkj_A https://www.youtube.com/watch?v=cG1o-VBRRRQ https://www.youtube.com/watch?v=utm3S0UZBgY https://www.youtube.com/watch?v=72Nrv8d3J6A Hálás Köszönet a Rendezők Munkásságáért és a Résztvevők létszámáért! Jól éreztük magunkat! Köszönet még egyszer!

 14. Kormos Veronika

  Sok nyarat töltöttem Nagylókon…szeretnék pár napot ott tölteni… feleleveníteni a régi időket…szállást keresek pár napra egy vidéki háznál…írjanak, puszilom a nagylókiakat 🙂

 15. Czeiner János

  Nagylókon nőttem fel, ott jártam általános iskolába 1958-66.-ig. Csak szépet és jót tudok mondani róla. Örömmel láttam honlapjukon az “iringó tanösvény” elnevezésű természetbarátok számára készített ismertetőt. Igen színvonalasnak és kedvcsinálónak találom, amely olyanok figyelmét is felhívhatja Nagylók értékeire,akik még sohasem jártak itt. Gratulálok. Üdvözlettel: Czeiner János

 16. Viniczai Ramóna

  MEGHÍVÓ! 2013.június 29-ÉN (SZOMBATON) KERÜL MEGRENDEZÉSRE A VII. TÓTH IMRE EMLÉKTORNA, MELYRE TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL MEGHÍVJUK A KEDVES SPORTOLÓKAT, TISZTELŐKET, SPORTBARÁTOKAT! SPORTÁGAK: FELNŐTT, GYEREK (15ÉVES KORIG) KISPÁLYÁS FOCI, 11-ES RÚGÓ VERSENY CSAPAT: 6+1 FŐ DÍJAZÁS: VÁNDORKUPA, KUPA, OKLEVÉL NEVEZÉS: 600FT/FŐ- felnőtt, 300 FT/FŐ-gyerek (MINDEN NEVEZŐ KAP 1 EBÉDET CSAPATONKÉNT MAX. 10FŐ). KORCSOPORTONKÉNT MAX. 12 CSAPAT JELENTKEZÉSÉT FOGADJUK. 11-es rúgó verseny (200FT/FŐ) REGISZTRÁLÁS: 8-8:30 Nagylók focipálya MEGNYÍTÓ, KOSZORÚZÁS: 8:30 KEZDÉS: 9:00 JELENTKEZÉS: JÚNIUS 24. 12:00IG viniczair@invitel.hu ; TELEFONON RAMÓNA: 06 205 152 751. Kérjük a jelentkezési időpontot betartani az ebédlétszám miatt. A KICSIK NAPKÖZBEN ÓVODÁS FUTÁSSAL, AZ IDŐSEBBEK SAKK JÁTÉKKAL TISZTELEGHETNEK IMRE BÁCSI EMLÉKE ELŐTT. A SPORTRENDEZVÉNY IDEJE ALATT A KÖZELBEN BÜFÉ ÜZEMEL! MINDENKIT SZERETETTEL VÁR A TÓTH IMRE EMLÉKBIZOTTSÁG!

 17. Arany Szabolcs

  Jó napot kívánok. A 2013-as falupal kapcsolatban szeretnék érdeklődni hogy mikor derül ki a programsorozat, vagy itt le írná-e nekem valaki 🙂 Előre is köszönöm. Arany Szabolcs

 18. Tóth József

  Kedves Kurán Dániel! Ha a Tóth Imre kispályás labdarúgó tornára gondolt, akkor a válasz az, hogy lesz június 29-én (lásd Eseménynaptár). A nevezés június hónapban kezdődik, amelyről tájékoztatást adunk itt a település honlapján. Köszönjük az érdeklődését.

 19. Kurán Dániel

  Jó estét! Azt szeretném megkérdezni , hogy megint lesz labdarúgó focitorna ? Mikor lehet nevezni? Köszönöm

 20. Violáné Marosi Lia

  Nagyon jó és szép az oldal. Csak gratulálni tudok a szerkesztésben résztvevőknek.

 21. Prága Ildikó

  T.Szerkesztőség! A falu történetében nincs adat 1580 és az I.vh közötti időből. Ez csak véletlen, vagy valóban nincs infor máció? Anyai őseim között van felm enőm, aki itt született, ezért érde kelne a falu XVII. és XVIII. száza di története. Üdv. Ildikó

 22. Dankó László

  Jó a honlap, néhány dolog már ismeretlen számomra. Csak egyenesen, előre!Dankó

 23. The Angel of Destiny

  Zsír az oldal. Tökéletes design. Gratula a szerkesztőjének. Csak így tovább!

 24. doors

  Korrekt a weboldal